Snel zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Nederlands huis even goedkoop als in buurland

18-06-2013

Door de malaise op de woningmarkt, zijn de huizen in waarde gedaald tot het niveau van onze buurlanden. Alleen in het Verenigd Koninkrijk zijn de huizen duurder dan hier.

Door de malaise op de woningmarkt, zijn de huizen in waarde gedaald tot het niveau van onze buurlanden. Alleen in het Verenigd Koninkrijk zijn de huizen duurder dan hier.

Dat meldt het Financieele Dagblad (FD) zaterdag op basis van een eigen inventarisatie.

Sinds de piek van de huizenprijzen in 2008 is de gemiddelde huizenprijs in Nederland met 15 procent gedaald. Toen kostte een huis gemiddeld ruim 252.000 euro, nu is de prijs gezakt tot 215.000 euro.

Buurlanden
Dat komt min of meer overeen met de gemiddelde prijs voor Duitse en Belgische huizen. En in die landen is de prijs sinds 2008 juist met zo’n 10 procent gestegen. 

In Duitsland kost een huis nu gemiddeld 200.450 euro, maar daar zullen de prijzen naar verwachting voorlopig blijven stijgen. Veel inwoners zouden volgens het FD vanwege de eurocrisis een woning kopen als belegging.

In België kostte een woning vorig jaar gemiddeld zo’n 215.500 euro. En de prijsstijging komt daar waarschijnlijk ten einde, omdat daar de woonbonus wordt ingeperkt. De Belgische vorm van hypotheekrenteaftrek leverde vanaf 2006 juist een waardestijging op.

Volgens de krant is de Britse gemiddelde huizenprijs inmiddels hersteld door het ‘zeer ruime monetaire beleid’. Met een gemiddelde prijs van ruim 276.000 euro, hebben Britse huizen nu een prijs die weer ruim boven het vorige hoogtepunt ligt.

Zakkende huizenprijzen
Woningmarkteconoom Paul de Vries van Rabobank legt uit dat door de invoering van de aflossingsvrije hypotheek en de spaarhypotheek de Nederlandse prijzen in de jaren ’90 sneller stegen dan in de ons omringende landen. 

Hij denkt dat door de afschaffing van deze hypotheekvormen de woningprijs weer gaat zakken. En dat komt vooral doordat mensen minder kunnen lenen om een huis te kopen.

De Nederlandsche Bank voorspelde eerder deze week dat de huizenprijzen pas in 2015 zullen stabiliseren. De centrale bank verwacht dat een gemiddeld huis dan bijna 10 procent goedkoper zullen zijn dan nu. Een gemiddeld huis kost dan 195.000 euro.