Studentenkamer in Amsterdam kost 493 euro
18-06-2013Wie een studentenkamer wil in of rondom Amsterdam, betaalt de hoofdprijs. Bijna 500 euro kost een gemiddelde kamer in de hoofdstad.
Dat blijkt uit een data-analyse van nieuwssite Sargasso.nl en het ANP. Te duur, stelt studentenvakbond LSVB.
"Je betaalt vaak meer dan je kamer waard is", zegt LSVB-voorzitter Kai Heijneman.
''Maar het tekort in bepaalde steden is zo hoog, dat huurbazen veel geld kunnen vragen; als student heb je geen keus als je ver weg woont. Eigenlijk is er maar één manier om dat op te lossen en dat is meer kamers bouwen."
Voor de analyse zijn 15.000 op internet aangeboden kamers in Nederland onder de loep genomen.
Een gemiddelde kamer in Amsterdam blijkt verreweg het duurst: 493 euro per maand. Daarvoor heeft een bewoner dan gemiddeld 15 vierkante meter aan woonruimte en betaalt hij dus per vierkante meter 36 euro per maand.
Ook in Amstelveen, Zaandam en Diemen is het duur wonen per vierkante meter, zo blijkt. Wie goedkoop wil wonen, moet naar studentensteden als Tilburg, Enschede en Groningen. Daar betaal je maar een goede 20 euro per vierkante meter studentenkamer, oftewel 45 procent minder dan in de hoofdstad.
Tekort
''Vooral in Amsterdam en Utrecht is het tekort groot, vandaar dat kamers daar zo duur zijn’’, legt Heijneman uit. Om dat tekort aan te pakken is in 2011 een Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting opgesteld door huisvesters, gemeenten en de landelijke overheid. Dat plan moet 16.000 kamers opleveren in de periode tot 2016.
Dankzij het actieplan moeten vooral ook gemeenten en marktpartijen met elkaar in contact komen, om zo samen te kijken naar de aanpak, laat een woordvoerster van het ministerie van Binnenlandse Zaken weten.
Bouw
''In 2012 zijn er 5000 kamers gebouwd, er zijn 3500 kamers in aanbouw en nog eens 4000 in voorbereiding’’, stelt zij. ''Wij als overheid bouwen niet, gemeenten kijken lokaal naar behoeften en overleggen met marktpartijen wat er mogelijk is. Wij vinden een gevarieerd aanbod belangrijk, de invulling is aan de lokale partijen.’’
Volgens de LSVB wordt de schaarste echter niet opgelost met de 16.000 kamers en zou het helpen om leegstaande kantoorruimten om te bouwen tot kamers.
Het ministerie laat weten dat een aanpassing van de Leegstandswet uitkomst kan bieden. Dat wetsvoorstel ligt bij de Eerste Kamer en maakt het mogelijk om ''de kantoorbestemming voor 10 jaar om te zetten in een woonbestemming’’. Dat is nu nog 5 jaar.